Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έχω αυξημένη χοληστερόλη..τι κάνω??Τρώγοντας για μια πιο υγιή καρδία λοιπόν! PART3

Έχω αυξημένη χοληστερόλη..τι κάνω??Τρώγοντας για μια πιο υγιή καρδία λοιπόν! PART3



Ποιες τροφές λοιπόν σκοτώνουν τη χοληστερόλη??έχουμε και λέμε…

1)    Φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών όπως VIT C,A,E) φλαβοινοειδή και ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία εμποδίζουν τον σχηματισμό της κακής χοληστερόλης ldl. Δεκάδες μελέτες ανά τον κόσμο έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό ακριβώς. Εγώ προσωπικά θα έλεγα ότι για τη χοληστερόλη, ο βασιλιάς των φρούτων είναι το σταφύλι το κόκκινο και από λαχανικά το μπρόκολο.

2)    Λιπαρά ψάρια (2 φορές την εβδομάδα). Λιπαρά ψάρια όπως ο Σολωμός, ο ξιφίας, η σαρδέλα, ο κολιός, το σκουμπρί ,περιέχουν ένα είδος ακόρεστων λιπαρών (μονοακορεστα) τα οποία βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της κακής ldl. Επιπλέον να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη δράση των ευεργετικών στοιχείων αν τα ψάρια είναι κονσερβοποιημένα σε νερό η σε ντομάτα..Υπάρχει παρεξήγηση εδώ..

3)    Περισσότερα όσπρια, ζαρζαβατικά και ξηρούς καρπούς. Τα τρόφιμα αυτά και κυρίως τα όσπρια και τα ζαρζαβατικά περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες με απλά λόγια βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης του λίπους και βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Φασόλια, φακές,  φασολάκια πράσινα, αρακάς, καλαμπόκι, μπάμιες ,μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών.

 Οι ξηροί καρποί τώρα περιέχουν μονοακορεστα και πολυακορεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ειδικά τα μονοακορεστα. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα φιστίκια τα αράπικα τα αμύγδαλα τα φιστίκια Αιγινης και τα καρύδια.

Ωστόσο δε ξεφεύγουμε στην ποσότητα των ξηρών καρπών γιατί αν αυτό γίνει μετά με τα κιλά που θα πάρουμε η χοληστερόλη θα ανέβει έτσι και αλλιώς.!!!

Να  έχετε ένα όμορφο απόγευμα και για απογευματινό σήμερα φάτε μια χούφτα αμύγδαλα να ρίξετε τη χοληστερόλη!!

Βιώνης Παντελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου