Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στέβια..επιτέλους μας έσωσε από τη ζάχαρη!









Η γνωστή πλέον σε όλους μας στέβια είναι ένα φυτό που βρίσκεται στη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια οργανική ουσία που ονομάζεται στεβιόλη (εξού και το όνομα) και έχει άριστες γλυκαντικές ιδιότητες. Πολλαπλάσιες αυτής της ζάχαρης..

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae κα είναι εφάμιλλο οπως το χαμομηλι, το μαρουλι, το εστραγκον. Η φυλή Γκουαράνι στην Παραγουάη χρησιμοποίει εδώ και αιώνες τη στέβια για να γλυκάνει τα ροφήματα της. Από το 1800 η κατανάλωση της στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Noτια Αμερικη, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Τα φύλλα του φυτού στέβια είναι 30 με 45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη  και τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και τρόφιμα.

Το όνομα στέβια προέρχεται από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus που την ανακάλυψε.

Η  χρησιμότητα του φυτού αυτού λοιπόν στις μέρες μας έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και εστιάζεται κυρίως στην αρίστη γλυκαντική δράση που δίνει στα τρόφιμα με σχεδόν μηδενικές θερμίδες και καθολου υδατάνθρακες.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη στέβια σε κάθε είδους ρόφημα (καφέ ,τσάι ,κακάο) να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά χωρίς ίχνος επικίνδυνης για την υγεία μας ζάχαρης.

Τα γλυκαντικά από στέβια δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν καθόλου το σαάκχαρο στο αιίμα, επομένως μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους με που έχουν σακχαρώδη διαβηήτη. Επίσης δεν έχουν όπως είπαμε (θερμίδες) και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μια πολύ σημαντική παράμετρο για τον έλεγχο του διαβήτη και των επιπλοκών του.


Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Γεωργίας (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA WHO/FAO) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης stevioside και rebaudioside-A και κατέληξαν ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους γλυκοζίτες στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα.

Ξεκινήστε λοιπόν όμορφα τη μέρα σας με ένα καφεδάκι από στέβια!
Βιώνης Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου