Υποκατάστατα ζάχαρης!!Να τα χρησιμοποιώ τελικά??
Τα υποκατάστατα ζάχαρης
είναι φυσικές ή χημικές ουσίες οι οποίες έχουν τη ιδιότητα να προκαλούν το ίδιο
γλυκαντικό αποτέλεσμα που προκαλεί η ζάχαρη αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Παράδειγμα
1γρ ασπαρτάμης είναι 200 φορές πιο γλυκό από 1γρ.ζαχαρης.
Γλυκαντικά όπως η
ασπαρτάμη η ακετοσουλφάμη-Κ και σουκραλόζη θεωρούνται ασφαλή εφόσον κάποιος δεν
ξεπερνά την ημερήσια συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στο σκεύος.
Το θέμα είναι ότι
έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο δεν έχουν γίνει και δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Ίσως αν κάποιος καταναλώνει 10 κιλά ασπαρτάμη τη μέρα για χρόνια, πέρα από τις γαστρεντερολογικές
ενοχλήσεις που θα έχει, έ ,μπορεί μετά από 15 χρόνια να παρουσιάσει καρκίνο στο
έντερο και εφόσον έχει και την προδιάθεση.
Άρα λοιπόν σε γενικές
γραμμές μην είμαστε πολύ αρνητικοί, εφόσον όμως τα χρησιμοποιούμε σε μικρές δόσεις
και όχι καθημερινα.1-2 δισκία στο καφέ δε πιστεύω κάνουν κακό!!
Η γνώμη μου είναι
ότι καλή επιλογή είναι η σουκραλόζη. Είναι το μοναδικό γλυκαντικό που προέρχεται
από τη ζάχαρη ,είναι 600 φορές πιο γλυκό από αυτήν και 3 φορές πιο γλυκό από ασπαρτάμη.
Ουδέποτε έχει γίνει λόγος για υποψία ασθενειών και παρενεργειών από τη σουκραλόζη.
Να έχετε μια όμορφη
μέρα και να γυμνάζεστε!!
Βιώνης Παντελής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου