Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Λήψη υδατανθράκων κατά τηv άσκηση



Λήψη υδατανθράκων κατά τηv άσκηση




Έχω δει πολλούς στο γυμναστήριο να κάνουν βάρη η να κάνουν διάδρομο και να έχουν δίπλα τους ένα ενεργειακό ποτό του στυλ powerade, lucozade η ακόμα και λεμονίτα και να το κατεβαζουν μονομιας!. Εκεί που θα περίμενες λοιπον να έχουν ενέργεια φουλ τους βλέπεις πολύ πεσμένους.

Θεωρητικά η λήψη τέτοιων ποτών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να διεγείρει την απορρόφηση νερού, να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα το οποίο πιθανόν να έχει πέσει και να καθυστερήσουν την κόπωση.

Όταν όμως η λήψη των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλη, αυτό προκαλεί το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Αφυδάτωση και κόπωση.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη προκαλούν αύξηση της ωσμωτικής πίεσης μέσα στο κύτταρο, πράγμα που προκαλεί είσοδο νερού. Αντίθετα οι πολυσακχαρίτες όπως το άμυλο δεν αλλάζουν την ωσμωτική πίεση και έτσι δε μετακινούν νερό.
Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τα ποτά που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες δε μπορούν να βοηθήσουν στην πρόσληψη της αφυδάτωσης.
Αντίθετα τα ποτά που περιέχουν γλυκόζη είναι πιο αποτελεσματικά αρκεί όμως η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες να μη ξεπερνά το 2,5%.

Οι καινούριες έρευνες λένε (και το επικροτώ)ότι η καλύτερη ενυδάτωση και μείωση κόπωσης κατά της διάρκεια της άσκησης επιτυγχάνεται με πρόσληψη ενός ισοτονικού διαλύματος που έχει 5γρ γλυκόζης  ανά 100 ml νερού, μαζί με άλλα μέταλλα όπως νάτριο κάλιο μαγνήσιο ,ασβέστιο. Η συχνότητα που το πίνουμε είναι 200ml ανά 20 λεπτά άσκησης. Αλλά συνεχούς άσκησης. Όχι 20 λεπτά από τα οποία τα 10 μιλάμε με τους φίλους μας!!

Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και πάντα να γυμνάζεστε

Ο φίλος και συνοδοιπόρος

Βιώνης Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου