Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Έχω ουρικό οξύ..Τι να αποφεύγω??



Έχω ουρικό οξύ..Τι να αποφεύγω??



Η αλήθεια είναι πλέον ότι στο γραφείο κάθε εβδομάδα συναντώ καινούρια άτομα με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως, ειδικά εφήβους. 

Το ουρικό οξύ αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών και παράγεται κατα κύριο λόγο στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς και στο λεπτό έντερο. Αποτελεί ένα ασθενές οξύ με χαμηλή διαλυτότητα στα σωματικά υγρά και κυκλοφορεί στο πλάσμα με ιονισμένη μορφή.

Επιπλέον μια δράση του λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική και κάθε άλλο πέρα από επιβλαβή είναι ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδογενή αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Η απέκκριση του από τον τελευταίο γίνεται κυρίως μέσω των ούρων, ενώ αποβάλλεται κατά 30% στα κόπρανα και ελαχίστως μέσω του ιδρώτα.

Παρακάτω σας παραθέτω τις φυσιολογικές τιμές

Ουρικό Οξύ ορού

Φυσιολογικές Τιμές
Μονάδα
'Ανδρες

3,4-7,5
mg/dl
Γυναίκες

2,5-6,2
mg/dl
Παιδιά

2,0-5,5
mg/dl
ούρων

250-750
mg/24ωρο


Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως μας οδηγούν στη ουρική αρθρίτιδα η οποία είναι μια ασθένεια με τα έξης συμπτώματα.



  • Πόνος στην άρθρωση που προσεβλήθη
  • Οίδημα, με επέκταση στη διπλανή περιοχή
  • Ευαισθησία ,και δυσκαμψία
  • Τοπικό αίσθημα θερμότητας, και στιλπνότητα δέρματος
  • Έντονη ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση και
  • Ορισμένες φορές χαμηλή  υψηλός πυρετός.
Έτσι για να ελαττώσετε το ουρικό οξύ θα πρέπει να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες. Οι τροφές αυτές θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και πάντα σε ελάχιστες ποσότητες.
Η παρακάτω ταξινόμηση τω τροφών με βάση τις πουρίνες θα σας φανεί πολύ χρήσιμη.





Τρόφιμα
Συχνότητα Κατανάλωσης
Κρέας Άπαχο

Βοδινό, Αρνί, Χοιρινό, Μοσχαρίσιο

1 φορά στις 2 εβδομάδες
Πουλερικά (άπαχα)

Κοτόπουλο, Γαλόπουλα, Πάπια, Χήνα

1 φορά την εβδομάδα
Ψάρια (άπαχα)
1-2 φορές την εβδομάδα
Μαλάκια (μύδια, στρείδια, χτένια, γαρίδες).
Πολύ σπάνια  1 φορά τους 2 μήνες
Αυγό
1-2 φορές την εβδομάδα
Τυριά (ανάλατα)
Καθημερινά σε μικρές ποσότητες (εκτός από τα γεύματα που περιλαμβάνουν κροατικά)
Γαλακτοκομικά
Γάλα γιαούρτι
3-4 φορές την εβδομάδα
Κρέμα γάλακτος
Πολύ σπάνια  1 φορά τους 2 μήνες
Κρέμα καραμελέ
Πολύ σπάνια  1 φορά τους 2 μήνες
Παγωτό
Πολύ σπάνια  1 φορα τους 2 μήνες








Απαγορεύονται ρητώς και αμετακλήτως τα παρακάτω:

Τα οινοπνευματώδη ποτά                                                   Φακές
Αλατισμένα κρέατα-ψάρια-πουλερικά                           Σπαράγγια
Παχιά κρέατα                                                                        Σπανάκι
Συκώτι                                                                                   Ρέγκα
Μυαλά                                                                                   Αθερίνα, μαρίδα, σαρδέλα
Νεφρά                                                                                    Μαγιά
Καρδιά                                                                                   Αντζούγια
Σούπες εμπορίου με κρέατα                                                 Μπέικον
Τα πικάντικα, τηγανιτά, η κοκκινιστά                               Αρακάς
Αλλαντικά                                                                               Ντομάτα             Αυγοτάραχο

Να έχετε μια όμορφη μέρα και εβδομάδα και πάντα να γυμνάζεστε!!

Βιώνης Παντελής






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου