Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ταπεινή η σαρδέλα όμως διαβάστε τι κάνει και που βοηθάει



Ταπεινή η σαρδέλα , όμως διαβάστε τι κάνει και που βοηθάει




Όσοι είναι από Μυτιλήνη ειδικά την ξέρουν καλά. Η σαρδέλα είναι από τα ψάρια με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας του λινολεικου οξέως(ω-3) και έχουν συνδεθεί με την μείωση των ποσοστών εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και ειδικότερα των μεγαλομορίων(ΕPA-εικοζαπεντανοικο οξύ) και( DHA δοκοσαξενικό οξύ), διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και προστατεύει τις θρομβώσεις.

Ακούστε κάτι όμως ενδιαφέρον..στο λίπος των μεγάλων λιπαρών ψαριών, καθώς επίσης και στα ψάρια που ζουν σε κλειστές θάλασσες είναι ευκολότερο να αποθηκευτούν τοξικές ουσίες και βαριά μέταλλα. Αντίθετα σε μικρότερα ψάρια η ψάρια του αφρού, όπως οι σαρδέλες, η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή.

Οι σαρδέλες όμως όπως καταλαβαίνετε για να μας δώσουν όλες αυτές τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει να τρώγονται ψητές και όχι τηγανιτές.
Το τηγάνισμα όχι μόνο θα εκτοξεύσει θερμιδικά τις σαρδέλες αλλά θα καταστρέψει την δομή των πρωτεϊνών της και θα μετατρέψει τα λιπαρά της σε μεταλιπαρά τα οποία είναι εντελώς ανθυγιεινά!!

Πάρτε ιδέες από συνταγούλη πως μπορείτε να τις φτιάξετε

Να έχετε μια όμορφη μέρα και πάντα να γυμνάζεστε, να είστε αισιόδοξοι και υγιείς!!

Βιώνης Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου