Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Eχω αυξημένη πίεση..τι δε πρέπει να τρώω?



Eχω αυξημένη πίεση..τι δε πρέπει να τρώω?




Πίεση στην ουσία είναι η δύναμη που έχει το αίμα στα αγγεία των αρτηριών μας. Έχουμε τη μεγάλη(συστολική πίεση) η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14mmHg και τη μικρή της καρδίας(διαστολική πίεση) που λέμε, η οποία δε πρέπει να ξεπερνά το 9mmHg.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε γενικότερα για να μειώσουμε την πίεση μας?
1.Καλη και σωστή υγιεινή διατροφή με μείωση του μαγειρικού αλατιού στη διατροφή μας. Η σύγχρονη ημερήσια κατανάλωση αλατιού φτάνει ακόμα και τα 10-12 γρ. την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι η μισή, δηλαδή 5-6 γρ. 

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 3 γρ. τη μέρα ισοδυναμεί με μείωση της συστολικής πίεσης κατά περίπου 4 mmHg και της διαστολικής 2 mmHg στους υπερτασικούς ασθενείς.

Επίσης τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες άλατος  και πρέπει να αποφεύγονται είναι οι κούρβες, οι σάλτσες σόγιας, οι κύβοι μαγειρέματος, τυρόπιτες, πίτσες, τα φαγητά από έξω(ταβέρνες, πιτσαρίες, κρεπερι), τα αλλαντικά, τα τυριά, τα παστά, μαγιονέζα, μπεικινγ παουντερ, πατατάκια, γαριδάκια, ελιές, έτοιμες σάλτσες, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καφές, αλκοόλ.

Τροφές που επιτρέπονται και μειώνουν την πίεση μας είναι οι εξής:
1.     Το λάδι
2.     Το σκόρδο
3.     Η μπανάνα
4.     Το πορτοκάλι
5.     Σολωμός
6.     Σαρδέλα.

Και μην ξεχνάμε το βασικότερο.. Από επίσημες μελέτες έχει φανεί πως μία απώλεια βάρους της τάξεως των 5 κιλών σε συνδυασμό με ελαφριάς μορφής αερόβια άσκηση,  είναι ικανή να μειώσει κατά 4,4 mmHg την συστολική (μεγάλη) και κατά 3,6 mmHg την διαστολική πίεση (μικρή), ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης σε υπέρβαρα άτομα.

Να έχετε μια όμορφη μέρα και αντί για τυποπιτούλα φάτε κουλούρι Θεσσαλονίκης σήμερα!!

Και να θυμάστε!!Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό..χωρίς αυτή δε κάνουμε τίποτα. Με αυτή κάνουμε τα πάντα!!

Ο φίλος και συνοδοιπόρος.

Βιώνης Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου