Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Υποθυρεοειδισμός και σωστή διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε και να μην τρώτε.



Υποθυρεοειδισμός και σωστή διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε και να μην τρώτε.




Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται  στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου,  και έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια. 

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και 2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και 3) την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη.

Η βασικότερη αιτία του υποθυρεοειδισμού θεωρείται  συχνά η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες. 

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα ακόλουθα:
Έτσι λοιπόν για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας πρέπει να γνωρίζουμε ποιες τροφές συντελούν στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτές είναι οι ακόλουθες
1)    Το ιώδιο. Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο χρειάζεται για τη σύνθεση όλων των θυροειδικών ορμονών. Το ελάχιστο που πρέπει να παίρνει κανείς είναι 150 mg- 200mg  ιωδίου την ημέρα. 

Τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο είναι όλων των ειδών τα ωμά θαλασσινά , τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα θαλασσινά. Τα ωμά ψάρια,  τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα ψάρια. Ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε Ιώδιο έχουν τα ψάρια του αλμυρού νερού όπως το λαβράκι, μπακαλιάρος, ο γάδος και η πέρκα

Επίσης δείτε τον παρακάτω πίνακα με την περιεκτικότητα ιωδίου σε διάφορες τροφές.
Γιαούρτι (1 κεσεδάκι – 200γρ)

90-100 mg
Ψητή πατάτα 100gr
60mg
Γάλα πλήρες ή ελαφρύ
1 φλιτζάνι ή ποτήρι  220 ml
60mg


Στήθος γαλοπούλας ψητό 100γρ.
40mg
Φασόλια ξερά μαγειρεμένα 100γρ.
40mg


Αβγό βραστό
40mg
Τόνος σε λάδι ή νερό
(κονσέρβα 100γρ.)
20 mg
Φράουλες 50gr
16mg
Μοτσαρέλα ή τυρί φέτα ή κασέρι
(30 γρ.)
10 mg
Ψωμί και δημητριακά (1 φέτα ή 1 κουταλιά σούπας)
10mg


2)    Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο το οποίο συμβάλει στην παραγωγή της σωστής ποσότητας των θυροειδικών ορμονών. Το σελήνιο που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι 30-70mg/ημέρα. Παρακάτω σας παραθέτω ένα πίνακα για να μπορέσετε να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώτε από κάθε τροφή για να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα σεληνίου.

Γάλα αγελαδινό 100γρ

1 mg
Ψωμί ολικής άλεσης
35mg
Σκληρό κίτρινα τυριά
13mg


Μπακαλιάρος100γρ
40mg
Συκώτι 100γρ
20mg


Αβγό βραστό
11mg
Τόνος σε λάδι ή νερό
(κονσέρβα 100γρ.)
90 mg
Κοτόπουλο
7 mg
Κολιός
30 mg
Φακές 100γρ
40mg



3)    Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή. Καθημερινά χρειαζόμαστε 10mg την ημέρα. Παρακάτω όπως και προηγουμένως σας παραθέτω αντίστοιχο πίνακα


Ηλιόσποροι 100γρ

5 mg
Συκώτι
6 mg
Καβούρι
6 mg


Χοιρινό
8 mg
Συκώτι 100γρ
20mg


Μοσχάρι
6 mg
Πίτουρο σιταριού
16,2mg  (Αυτά είναι!!!)
Κοτόπουλο
3 mg
Φακές
4  mg
Ρεβίθια  100γρ
3 mg

4)    Τυροσίνη .Η τυροσίνη είναι ένα επίσης πολύ βασικό αμινοξύ που συμβάλλει στη παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Η τυροσίνη μπορεί να συνθεθεί στο ανθρώπινο σώμα από τη φαινυλαλανίνη, που βρίσκεται σε πολλά υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνες τροφικά προϊόντα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, φυστίκια, αμύγδαλα, αβοκάντο, γάλα, τυρί, γιαούρτι, φασόλια, κολοκυθόσπορους, σουσάμι, μπανάνες, προϊόντα σόγιας   και ασπαρτάμη.

Όσοι όμως από εσάς υποφέρετε από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγεται ιχνοστοιχεία όπως το φθόριο, βρώμιο και χλώριο. Αυτά τα ιχνοστοιχεία με απλά λόγια παρεμποδίζουν το ιώδιο να φτιάξει τις θυροειδικές ορμόνες. Τροφές πλούσιες σε φθόριο είναι το τσάι, τα ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλες), οι γαρίδες και ο σολομός.

Τροφές πλούσιες σε βρώμιο είναι τα αναψυκτικά

Τροφές πλούσιες σε χλώριο είναι το αλάτι αν και περιέχεται σε μικρότερες ποσότητες σε πολλά τρόφιμα, κυρίως λαχανικά. Το μαρούλι, το σέλερι, οι τομάτες, τα σπαράγγια, οι μπάμιες, τα χόρτα είναι μερικές από τις τροφές που περιέχουν χλώριο. Επίσης η σίκαλη, οι ελιές, το γάλα, το βούτυρο και οι φακές περιέχουν χλώριο. 

Τέλος, αν και ξέρω ότι σας κούρασα σήμερα αρκετά, θα ήθελα να κλείσω το μύθο “ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΘΥΡΟΕΙΔΗ.”. Aυτο καλό είναι πια να το ξεχάσουμε. Όταν κάποιος έχει υποθυρεοειδισμό πάει στο ενδοκρινολόγο του, του ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου και είναι μια χαρά. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου συνήθως συνοδεύονται και από διανοητική καθυστέρηση μπορεί ο θυρεοειδής να αποτελέσει αιτία για την αύξηση του βάρους του ατόμου. Σε όλες τις άλλες είναι τα παραπάνω σουβλάκια και γλυκάκια που χτυπάμε!!

Να έχετε μια όμορφη Κυριακή να χαμογελάτε και να είστε αισιόδοξοι.

Και εννοείται να γυμνάζεστε.

Βιώνης Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου